2016. március 12.

5 rövid hír, ami a héten kimaradt

NIZZA ÉS KARLSRUHE
Tegnap elindultak a Wizz Air Budapest - Nizza és Budapest - Karlsruhe járatai. Mindkét útvonalon heti kettő lesz a járatsűrűség, a gépek hétfőnként és péntekenként repülnek az új úti célokra. Korábban Baden-Baden néven jelent meg a német úti cél, de a repülőtér járatinformációjában Karlsruhe szerepel, illetve most már a Wizz honlapján is Karlsruhe/Baden-Baden néven lehet rákeresni az útvonalra, ezért ezentúl a mindenkiutazhat.hu adatbázisában is Karlsruhe fog megjelenni. 

TENERIFE MELLETT FUERTEVENTURA?
Vasárnap írtam arról, hogy milyen úti célok lehetnek a Wizz új útvonalai. Ezek között szerepelt Fuerteventura is, most úgy néz ki, hogy novembertől tényleg a Wizz Airnek lesz két Kanári-szigetekre közlekedő járata.

REYKJAVÍK ÉS LIVERPOOL
A tervezetthez képest pár nappal korábban indul a Wizz izlandi és liverpooli járata. A januári bejelentésben még március 27. szerepelt a járatnyitás napjaként, azonban a mostani menetrend szerint Liverpoolba már március 23-án, Izlandra pedig március 24-én elindul az első járat.

RYANAIR TÉLI MENETREND
Múlt hét csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be a Magyarországról elérhető téli menetrendjét a Ryanair. Azóta eltelt több mint egy hét, azonban néhány úti cél még mindig nincs feltöltve a foglalási rendszerbe. Még nem lehet foglalni Bristolba, Párizsba, Eilatba, Malagába és a Kanári-szigetekre.

FEBRUÁRBAN IS JÓL TELJESÍTETTEK A LÉGITÁRSASÁGOK
A Budapest Airport mellett a légitársaságok is utasforgalmi rekordot döntöttek februárban. 2015. februárjához képest a Ryanair 27,6%-kal, a Wizz Air 21,7%-kal, az easyJet pedig 9,8%-kal több utast szállított. Az IAG csoport (British Airways, Iberia, Vueling, Aer Lingus) utasszámban megelőzte az Air France-KLM csoportot (Air France, KLM, Transavia, HOP), igaz ez az Aer Lingus felvásárlásának köszönhető. Az utóbbi 12 hónap utasszámát nézve továbbra is a Lufthansa csoport van az élen (108,1 millió fő), de a Ryanair egyre közeledik (104,5 millió fő).