2014. december 26.

[8.] Szuper körülmények a sydney-i olimpia helyszínén

Magyarországon újra téma lett egy esetleges olimpia megrendezése, ráadásul a NOB által elfogadott változtatások miatt a sikeres pályázatnak már reális esélye is lenne. 2000-ben Sydney adott otthont az olimpiai játékoknak, kíváncsiak voltunk, hogy milyen állapotban van most az olimpiai park.


A terület meglepően jól néz ki, egyáltalán nem látszik, hogy 14 év telt el az olimpia óta. A stadionokat most is használják a profi sportolók, például az uszodában - ahol Kovács Ágnes, illetve a férfi vízilabda válogatott aranyérmes lett - épp egy helyi vízilabda csapat edzése zajlott. Sok létesítmény minden sportolni vágyó számára nyitva áll, ezáltal is növelve a sportpályák kihasználtságát. A hotelek, néhány étterem, a szökőkút még mindig üzemel, a sportolók szállásául szolgáló olimpiai falut is sikerült lakások formájában hasznosítani.


Athénban sajnos nem gondolkoztak a 2004-es olimpia előtt, hogy mi lesz a stadionokkal a játékok után. A létesítmények és a környező terület katasztrofális állapotban van már most, 10 évvel az olimpia után. Intő példa lehet ez a Magyar Olimpiai Bizottság számára és minden pályázónak, hogy nem csak maga az olimpia megrendezése, hanem a sportlétesítmények játékok utáni hasznosítása is fontos feladat.