2014. december 25.

[7.] Karácsony a tengerparton

Kicsit csalóka a cím, mivel legutóbb 23-án voltunk strandolni, azonban sok helyi a mai napot is az óceánparton töltötte. Sydney több gyönyörű partszakasszal rendelkezik, mindezek közül a leghíresebb Bondi Beach. "Bondáj" központja könnyen megközelíthető hévvel, onnan pedig csupán egy rövid buszozásra van a part. A víz hőmérséklete 20-22 °C, a tűző napsütés és a homokos tengerpart látványa még mindig furcsa számunkra így december vége felé.


Azért is érdemes ide ellátogatni, mert a parton nagyon jól kiépített gyalogút található "Bondáj" és Bronte (= "Bronti") között. A lépcsőkkel tarkított sétány végig az óceán mellett halad, néhány helyen még a sziklák széle is könnyen megközelíthető. Az Operaház és a Harbour Bridge után talán ez Sydney harmadik számú nevezetessége.


Ami még érdekesség, hogy itt mintha december 25. lenne a fő ünnep, legalábbis nem áll meg az élet 24-én délután. A boltok nagy része csak a mai nap van zárva, holnap giga akciókkal nyitnak a bevásárlóközpontok. Sőt még a Hobbit harmadik részét is holnap mutatják be az ausztrál mozikban (zárójelben jegyezném meg, hogy ez nyolc nappal van a magyarországi premier után).