Hogyan utazzunk olcsón?

avagy az olcsó utazás öt alapszabálya:


1. RUGALMASSÁG
Kis túlzással mondhatnánk, hogy a fapados utazók alapszabálya, hogy akkor utaznak, amikor olcsó, és oda mennek, ahová olcsó. Mindenképpen igaz, hogy egy kis rugalmassággal rengeteget spórolhatunk. Nagy átlagban a hétközi repülőjegyek olcsóbbak, lehetőleg kerüljük az ünnepeket és a főszezont. Nyaralásunkat júniusra, vagy szeptemberre érdemes időzíteni, amikor jóval olcsóbb a repülőjegy és a szállás is.
2. SAJÁT SZERVEZÉS
Senkit nem szeretnénk lebeszélni az utazási irodákról, egyrészt pár desztináció csak rajtuk keresztül érhető el egyszerűen, másrészt nincs annál kényelmesebb, mint amikor valaki leszervez helyettünk mindent, harmadrészt akadnak kiváló árú last-minute ajánlatok. Azonban legtöbbször sokkal olcsóbban kijön a saját szervezésű utazás, amelyben segít a mindenkiutazhat.hu is.
3. ONLINE FOGLALÁS
Interneten keresztül vegyük meg a repülőjegyet és foglaljuk le a szállást, használjuk az internetes utasfelvételt, amelynek két előnye is van: egyrészt ingyenes, másrészt időt spórolunk vele, mivel ha csak kézipoggyásszal utazunk, nem kell sorban állni az utasfelvételi pultnál. Fontos, hogy megfelelő időben vegyük a repjegyet, a régi szabály - miszerint korábban véve olcsóbb a repülőjegy - sok esetben nem érvényes. Sőt, a Wizz Airnél és a Ryanairnél nagy átlagban utazás előtt 2 hónappal megvéve a legolcsóbb a repjegy.
4. CSAK KÉZIPOGGYÁSZ
Kizárólag kézipoggyásszal utazni nem csak azért érdemes, mert ingyenes, hanem azért is, mert a célállomáson is sokkal kényelmesebben lehet vele közlekedni, illetve ezáltal a be- és kipakolás ideje is minimálisra csökkenthető. Ha mindenképpen szükség van feladott bőröndre, akkor feltétlenül még az indulás előtt online adjuk hozzá a foglaláshoz. Ennek elmulasztása esetén a reptéren jóval drágább poggyászdíjat kell fizetni.
5. SZABÁLYOK BETARTÁSA
A fapadosok szigorúak a poggyász méretével és súlyával kapcsolatban, célszerű betartani az általuk meghatározott limiteket. A check-in agentek csak a munkájukat végzik és a légitársaságok szabályait tartatják be - legyünk velük ebben partnerek. Fontos, hogy időben érkezzünk a repülőtérre és a beszálló kapuhoz, mivel a repülőgép nem vár. Bár egyértelműnek tűnhet, utazás előtt mindenképpen ellenőrizzük útlevelünk vagy személyi igazolványunk érvényességét (jogosítvány nem használható), mivel a reptéri utaskiszolgálást végzők tapasztalatai szerint ez mégsem olyan evidens.