2016. május 4.

Új utasmólót épít a Budapest Airport

Megjelent a közbeszerzési kiírás a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. Termináljához kapcsolódó új utasmóló kivitelezésére. A mintegy 5,2 milliárd forintra (16,9 millió euróra) becsült beruházással közel tíz ezer négyzetméterrel nő a terminál jelenlegi utasforgalmi területe. Az építkezés várhatóan 2017 januárjában indul és a tervek szerint 18 hónapig tart.


A Budapest Airport 2B Termináljához csatlakozó 220 méter hosszú új épületszárny kivitelezése kezdődik, ami jelentősen növeli a repülőtér beszállókapu kapacitását. Az új Pier B elnevezésű móló kifejezetten arra lett tervezve, hogy kiszolgálja a széles törzsű repülőgép-állóhelyekre megnövekedett igényt, összesen 27 új beszállókaput és 10 új utashidat kínál. Az erről szóló közbeszerzési kiírás április 30-án jelent meg az Európai Unió elektronikus tenderértesítő lapján, a TED-en. Sikeres eljárás után 2017 januárjában indulhat el a Pier B kivitelezése, az utasforgalmi üzemelésre pedig 2018 nyarán lehet kész.


A móló mintegy 10 ezer négyzetméterrel növeli meg a 2. Terminál tranzit területét és a bővítés legnagyobb nyertesei az utasok lesznek, hiszen sokkal tágasabb és kényelmesebb lesz a várakozási terület a repülőgépbe beszállás előtt. A Pier B a jelenlegi trendeknek megfelelően maximális rugalmasságot nyújt, hiszen valamennyi beszállókapu-csomópont alkalmas lesz egyaránt utashidas, buszos, valamint gyalogos beszállítási módszer kialakítására. A móló keskeny- és széles törzsű gépeket is ki tud szolgálni, ráadásul a repülőgép méretétől függően bizonyos konfigurációban több állóhelyet is kínál.


A Budapest Airport a Pier B tervezésénél a funkcionalitást, az utasok kényelmét és a legtöbbet nyújtó ár-érték tulajdonságot helyezte előtérbe, úgy, hogy megmaradjon a terminál építészeti egysége. Az utasmóló a kevésbé hivalkodónak mondható beton, acél és üveg kombinációja lesz, stílusjegyeiben pedig keveri az öt éve megépített SkyCourt és a régebbi 2B Terminál építészeti vonásait. A belső felületek, pl. a padlóburkolat a SkyCourt hangulatát tükrözik, míg a külső alumínium panelek a 2B Terminál homlokzatával harmonizálnak.

„A repülőtér jelenleg tapasztalható utasforgalmi növekedése és a következő évek előrejelzései arra ösztönöznek bennünket, hogy fejlesszük a terminál kapacitását; a Budapest Airport, amely egymást követő harmadik évben nyerte el a Skytrax legjobb repülőtérnek járó díját a régióban, a lehető legjobb ütemben kezdi meg a terminál fejlesztését a jövőbeli növekedéshez.” – mondta el Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. Hozzátette: „A Pier B része annak a fejlesztési stratégiának, amivel növeljük a kapacitást és kiváló utazási élményt biztosítunk az utasainknak, ez pedig segít abban, hogy a Budapest Airport megtartsa régiós vezető pozícióját a tízmilliós utasforgalmat bonyolító repülőterek között.”