2016. május 1.

Az 1000. bejegyzés a mindenkiutazhat.hu-n

Egész gyerekkoromban arról álmodoztam, hogy egyszer majd eljutok New Yorkba. Persze ez egy újpalotai panelből elég távoli álomnak tűnt, de persze azért bíztam abban, hogy egyszer sikerülni fog. Teltek múltak az évek, már gimnáziumba jártam, a repülés akkor még mindig elérhetetlennek tűnt, de én továbbra is hittem abban, hogy az álmom valóra válik. 2004-ben aztán minden megváltozott, az Európai Unióhoz való csatlakozásnak köszönhetően Magyarországon is megjelentek a fapados légitársaságok, a többi, ahogy mondani szokás, már történelem.


Először természetesen én sem akartam elhinni, hogy pár ezer forintért lehet Európán belül repülni, nem tudtam elképzelni, hogyan lehet ennyire olcsó a repülőjegy. Régebben tényleg csak a leggazdagabbak tapasztalhatták meg a repülés élményét, azonban most már a repülés mindenki számára elérhetővé vált, most már mindenki utazhat. És ezért nekünk nagyon hálásnak kell lennünk, hogy egy ilyen korban élünk, amikor az utazás többé már nem luxus.

Első utam Barcelonába volt, aztán Dortmund, Róma, Berlin, London, Glasgow, Milánó, Liverpool, Portó következett, de New York még mindig nagyon távolinak tűnt. Amikor Portóban voltam, az első nap kiültem az Atlanti-óceán partjára és a szememmel szinte láttam a túlparton a Szabadság-szobor lángját. Boldog voltam, egyrészt mert 596 Ft volt a retúr repjegy Portóba, másrészt mert azt hittem, hogy akkor voltam legközelebb New Yorkhoz. Persze most már tudom, hogy Glasgow légvonalban kb. 200 km-rel közelebb van, de ez igazából nem számít.

Portóban már azt éreztem, hogy félúton vagyok New Yorkhoz

Egyetem mellett persze nem tudtam annyi pénzt keresni, hogy az elég legyen New Yorkhoz. Szerencsére olyan sok nem hiányzott és arra jutottam, hogyha jobban tanulnék, akkor egy ösztöndíjjal már összejöhetne az út. Elhatároztam, hogy összekötöm a kellemest a hasznossal és az egyik legrosszabb tanulóból - ha csak egy évig is - de az egyik legjobb tanuló leszek. Nyilván munka mellett nem volt egyszerű, de a manhattani felhőkarcolókat mindig ott láttam a szemem előtt. Minden egyes munkával és tanulással töltött órával közelebb kerültem Amerikához. A folytonos álmodozás és a kemény munka szerencsére meghozta a gyümölcsét és pontosan 9 hónappal Portó után ott voltam New Yorkban. 

a Top of the Rock felhőkarcoló teteje az egyik kedvenc helyem New Yorkban,
ugyanis innen lehet a legjobb képeket készíteni az Empire State Buildingről
 
Gyerekkoromban sokszor csak zsíros kenyérre volt pénz, ehhez képest most már ötször voltam pár napot New Yorkban, tavaly pedig szó szerint körberepültem a Földet. Persze ezt most nem azért írtam le, hogy bebizonyítsam, hogy mennyire szuper lennék, hanem azért, hogy az én példámmal is szemléltessem, az álmok kellő kitartással elérhetőek. Remélem a mindenkiutazhat.hu oldallal neked is segítek, hogy megvalósíthasd utazással kapcsolatos álmaidat.