2016. január 14.

Remek hír az Új-Zélandra vágyóknak

Március végén indítja Kuala Lumpur - Gold Coast - Auckland járatát Ázsia legnagyobb fapados légitársasága, az AirAsia. Ez a járat egy újabb bizonyíték arra, hogy a fapados üzleti modell lassan a hosszú távú járatok esetén is komoly piaci tényező lesz. Egy évvel ezelőtt AirAsia-val repültem Sydneybe, októberben pedig Scoot-tal Szingapúrból Gold Coast repülőterére. Mindkétszer a végső cél Auckland volt, azonban Ausztráliában át kellett szállni. Márciustól viszont Ázsiából egyenes út vezet Új-Zélandra, igaz, egy 1-3 órás megállás is az utazás része.

Az eddigi 3-500 ezer Ft helyett akár már 220 ezer forintért (retúr jegy!) is el lehet jutni Új-Zélandra. Ráadásul a malajziai átszállásnak több előnye is van:
  • könnyebb átvészelni az időeltolódást, ha 1-2 éjszakát Kuala Lumpurban alszunk
  • hotelek még a magyar pénztárcákhoz mérve is nagyon olcsón foglalhatóak
  • a repülés is kellemesebb élmény, hogy nem egyhuzamban 26-35 óra, hanem kétszer 12-14 óra
Budapestről Kuala Lumpurba a legolcsóbb repjegyeket a Qatar Airways szokta kínálni, általában 130-140 ezer forintból kijön az oda-vissza repülőjegy. A legolcsóbb jegy jelenleg a Kuala Lumpur - Auckland útvonalra 998 MYR, ami 66.000 forintnak felel meg (pl: június 8-20). Ez nem tartalmazza se a feladott poggyászt (+18.000 Ft), se pedig a fedélzeti ellátást. Az új járat nagy előnye még, hogy egy irányba is meg lehet venni a repülőjegyet, azaz nem ismert visszaúti dátum (például Working Holiday vízum esetén), vagy világkörül utazásnál jól passzolhat az útitervbe.