2015. június 5.

[41.] Nigéria ellen jobb lenne kikapni?

Először is elnézést kérek mindenkitől, hogy egy utazós blogban fociról lesz szó, de mivel az utazás mellett a foci a másik szenvedélyem, ráadásul pont Új-Zélandon vagyok, ahol jelenleg a magyar válogatott részvételével az U20-as világbajnokság küzdelmei zajlanak - véletlenek ugyebár nincsenek -  ez a bejegyzés most a fociról fog szólni.


A magyar csapat eddig kiválóan szerepelt, Észak-Korea után majdnem a brazilokat is sikerült legyőzni. Vasárnap magyar idő szerint reggel 7-kor Nigériával játszunk sorsdöntő mérkőzést, lássuk mi kell a továbbjutáshoz :

CSOPORTELSŐK LESZÜNK, HA
  • magyar győzelem mellett Brazília kikap Észak-Koreától
MÁSODIKKÉNT JUTUNK TOVÁBB, HA
  • Magyarország legyőzi Nigériát
  • döntetlen lesz a mérkőzésen
HARMADIKKÉNT JUTHATUNK TOVÁBB, HA
  • kikapunk (1-2 góllal) és az alábbiak egyike teljesül:
    • Qatar (maximum pár góllal) megveri, vagy döntetlent játszik Szenegállal
    • se a Szerbia - Mexikó, se a Mali - Uruguay nem lesz döntetlen
    • Üzbegisztán (maximum pár góllal) megveri Fijit

Csoportelsőséggel jobb, ha nem számolunk, azonban a második hely megszerzésére reális esély van, mert már a döntetlen is nekünk kedvez. Azonban ezek után a legjobb 16 között az U20-as világbajnokság talán legerősebb csapata, Németország várna ránk. Ha reálisan állunk hozzá, akkor nem sok esélyünk van túljutni a németeken, jobb lenne velük minél később találkozni. Viszont ott van a harmadik hely, ami szerencsés esetben továbbjutást érhet, sőt harmadikként továbbjutva lenne a legkönnyebben elérhető az elődöntő:

NYOLCADDÖNTŐ (legjobb 16 csapat)
  • ha Magyarország kikap Nigériától és továbbjutna a csoportból, akkor június 10-én Dunedinben a Szerbia-Mexikó-Mali-Uruguay kvartett győztesével találkozna *
NEGYEDDÖNTŐ (legjobb 8 csapat)
  • magyar továbbjutás esetén az USA - Kolumbia/Szenegál meccs győztesével játszanánk június 14-én Aucklandben 
ELŐDÖNTŐ (legjobb 4 csapat)
  • magyar továbbjutás esetén június 17-én Aucklandben valószínűleg a németek ellen játszanánk

A vasárnapi magyar-nigériai meccs lesz az utolsó csoportmérkőzés a világbajnokságon, azaz a mérkőzés előtt már lehet tudni, hogy a harmadik hely elég lehet-e a továbbjutáshoz. Ha igen, akkor viszont lehet, hogy a Nigéria elleni vereségnek jobban lehetne örülni, mint az esetleges döntetlennek, vagy győzelemnek. Persze ha úgy állunk hozzá, hogy a legjobb 16 között túl tudnánk jutni Németországon, akkor hajrá, győzzük le Nigériát!



* Ha a magyarok csoportjából a harmadik helyezett továbbjutna, akkor alap esetben vagy Aucklandben az A csoport győztesével (Ukrajnával), vagy Dunedinben a D csoport győztesével játszana a legjobb 16 között. Magyarország csak vereség esetén lehet harmadik, tehát ha így továbbjutnánk, akkor 3 pontunk lenne a legjobb négy harmadik között - tehát ekkor az A csoport harmadik helyén végző Új-Zéland biztos továbbjutna a 4 pontjával. Mivel a B csoportban 2 pontot szerző argentinok már búcsúztak a tornától, ezért ha a magyar csapat harmadikként jut tovább, akkor három variációja lehet a legjobb csoportharmadikoknak: ACDE, ACEF és ADEF. Mivel a FIFA U20-as világbajnokság szabályzatának 25. oldalán található táblázata szerint mindhárom esetben a D csoport győztesével találkoznánk a legjobb 16 között, ezért biztosra vehető, ha Magyarország csoportharmadikként jut tovább, akkor irány Dunedin.