2015. április 19.

[37.] A kitartásnak mindig megvan az eredménye

Már csak pár nap van hátra és újra lehet igényelni az új-zélandi working holiday vízumot. Egészen pontosan április 22-én 0:00-kor nyílik meg a regisztráció, érdemes szupergyorsnak lenni, mert valószínűleg pillanatok alatt el fog fogyni a 100 hely. Eddig az oldalon sok szó esett a "holiday"-ről, eljött az idő, hogy a "working"-ről is legyen egy bejegyzés.

A legfontosabb tudnivaló, hogy ezzel a vízummal 1 évig legálisan lehet munkát vállalni Új-Zélandon, azonban egy munkaadónál legfeljebb 3 hónapot lehet dolgozni. Ezáltal igen megnehezedik a munkakeresés, a korlátnak "hála" a legtöbb esetben csak az idénymunkák vagy a vendéglátás jöhet szóba. Ezzel persze nincs semmi baj, csak érdemes ezzel tisztában lenni. Kicsit leegyszerűsítve: WH visa = shitty job. Persze a minimálbérből is ki lehet jönni, csak simán megeshet az, hogy leszerződtünk mondjuk egy gyümölcsöshöz és a rossz termés, vagy az eső miatt csak 3-4 napot tudunk dolgozni.

Személy szerint én mindenképpen irodában szerettem volna dolgozni, mivel egyrészt biztosabb a munka, másrészt a heti 40 óra is szinte garantált, harmadrészt magasabb a fizetés is. Már ideérkezés előtt elkezdtem állásokra jelentkezni, azonban hamar kiderült, hogy ezzel a vízummal szinte csak a munkaerő-közvetítő cégek maradnak. Szerencsére rengeteg temp állást hirdetnek meg (például ITT), azonban ezekre az állásokra legtöbbször a helyieket veszik fel, utána jönnek az állandó munkavállalási vízummal rendelkezők, azután az angol anyanyelvű working holiday vízumosok, majd azok, akiknek nincs ez a 3 hónapos megkötés. És csak ezek után jövünk mi, magyarok.

Rengeteg jelentkezés után a legnagyobb eredmény az volt, hogy az Air New Zealand-től felhívtak, hogy nagyon tetszik az önéletrajzom és jól jönne nekik a Malévnél és Wizz Airnél szerzett tapasztalatom, azonban csak három hónapra nem tudnak munkát adni. Nem adtam fel és továbbra is küldözgettem az önéletrajzomat, interjúkra jártam, felhívtam a potenciális munkaadókat és a kitartásnak meg is lett az eredménye. Több mint 50 jelentkezés után sikerült irodai munkát találnom. A sors iróniája, hogy pont pár nappal azután jött össze, miután Waiheke szigetre költöztünk, szóval most ideiglenesen hétköznaponként a napfelkeltéket és naplementéket is az óceánon kompozva élvezhetem.

És hogy mennyit lehet Új-Zélandon keresni? A minimálbér óránként olyan 13 dollár, nekem az irodában 17-et fizetnek. Átszámolni magyar forintba nem ajánlott, de mindenki úgyis megteszi. Szóval a 17-es órabérrel havonta olyan 530 ezer forintot lehet keresni, minimálbérrel kb. 460 ezret. Azonban mielőtt bárki belelkesülne ezeket az összegeket olvasva, ezeket mindenképpen vegye figyelembe:

  • Új-Zéland a világ egyik legdrágább országa - én például csak tömegközlekedésre több mint havi 150 ezer forintot (!) költök úgy, hogy van autóm is
  • két munka között sok idő eltelhet, ami gyorsan felemésztheti a tartalékokat - nekem 3 hónap után sikerült irodai munkát találnom

Mindenki arra bátorítok, hogy induljon el és vágjon bele az új-zélandi kalandba, azonban a buktatókkal és a nehézségekkel érdemes tisztában lenni.