2015. január 23.

[19.] Első lépések Új-Zélandon

Belépés

Már a repülőn kiosztották a "belépési kártyákat", amit az adatainkkal kitöltve kellett odaadni a repülőtéren lévő útlevél ellenőrzéskor. Ha Working Holiday vízummal jössz, akkor elvben ilyenkor több mindent kell bemutatni (például bankszámlakivonatot is), de bárkivel beszéltünk, senkitől se kértek semmit - ahogy tőlünk sem - csak az útlevelet, a belépési kártyát és a kinyomtatott vízumot.

Ezután jön a csomagfelvétel, majd pedig a vámvizsgálat. Nagyon szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy mit lehet Új-Zéland területére bevinni, szóval érdemes ezt tiszteletben tartani. Például gyümölcs nem lehet a beutazóknál, sőt, ha van nálad túracipő, akkor győződj meg róla, hogy tiszta legyen a talpa. Fontos, hogy a legfontosabb dolog az őszinteség, mi bevallottunk mindent, még azt is, amiről nem tudtuk eldönteni, hogy be kell-e vallanunk, de cserébe nem is ellenőriztek át nagyon.

Mobilszám

Az új-zélandi mobilszám elengedhetetlen a munkavállaláshoz és a kapcsolattartáshoz, ezért még Sydneyben eldöntöttük, hogy első utunk a mobilszolgáltatókhoz vezet majd. Sikerült a lehető leghamarabb, még a repülőtér érkezési termináljában beszereznünk az új SIM kártyákat. A telefonok árait nem igazán néztük, mivel mindketten kártyafüggetlen készülékkel érkeztünk, így csak beletettük az új kártyát az eddig is használt telefonunkba.

A feltöltőkártyás és előfizetéses rendszer ötvözete az itteni díjszabásunk, 19 dollárt (kb 4 ezer forintot) kell havonta feltöltenünk és akkor kapunk 100 percet, 500 MB mobilnetet és korlátlan SMS-t. Ez a feltöltött összeg amúgy nem lebeszélhető és talán az el nem fogyasztott percek és megabájtok átvihetők a következő hónapra - bár ez majd csak februárban derül ki, hogy tényleg így van-e. Amúgy a szolgáltatók szuper mobil appján keresztül még az is kiderül, hogy jelenleg mennyi egységet használhatunk fel.

Ilyen áron még az 1-2 hétre idelátogató utazóknak is megéri SIM kártyát beszerezni, mert azért sokszor jól jöhet a mobilnet és a lebeszélhető percek. Magyarországon mindketten T-sek vagyunk, de itt használni a magyar számot elképesztő drága lenne: hívásindítás: 768 Ft, hívásfogadás: 301 Ft, sms küldés: 194 Ft (a fogadás ingyenes) - míg például az új-zélandi számunkról magyar számra SMS írás csupán 60 Ft.

Az első állomás

Pár nappal az érkezés előtt még nem tudtuk, hogy hol töltjük az első pár éjszakát, de szerencsésen alakultak a dolgok és már több mint két hete egy helyi család vendégszeretetét élvezzük. Sőt, sikerült bankszámlát nyitnunk és elvben az adószámunk is úton van. De mindezekről részletesen a következő bejegyzésekben.