2014. december 17.

[4.] Sydney fapadossal és egy hihetetlen véletlen

Egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy a fapadosok hosszú távú, interkontinentális járatokat is jelentős számban üzemeltessenek. Jelenleg ebben a Norwegian és az Air Asia jár élen. A kuala lumpur-i központú diszkont légitársaság Távol-Keletet és Ausztráliát is összeköti a maláj fővárossal, sőt várhatóan újra lesznek európai járatai is.

Kuala Lumpurból Sydneybe Air Asia-val repültünk. Természetesen - mint minden fapados (és egyre több hagyományos) légitársaság esetén - külön kell fizetni a feladott poggyászért, az ételért és az ülőhelykiválasztásért. Azonban még így is a hagyományos légitársaságokhoz képest 50-70 százalékkal olcsóbban jön ki a repjegy. Összesen 43.555 forintot fizettünk fejenkét a jegyekért, ami elképesztően jó ár, mivel a Kuala Lumpur - Sydney távolság 6.600 km, ami csak 450 kilométerrel kevesebb, mint amilyen messze van New York Budapesttől.


A repülőjegy maga 31.425 forintba került, a csomagért 6.781 forintot fizettünk, míg az előre rendelt étel 1.731 forint volt. Ülőhelyet díjmentesen és automatikusan ad a rendszer pár nappal az indulás előtt, az ülőhelykiválasztás 2.880 Ft. Azonban mivel egy több mint 8 órás útról volt szó, fontos volt, hogy az általunk preferált helyen ülhessünk. Sőt, ennél is tovább mentünk, mivel 738 forintot ráfizetve (tehát összesen 3.618 forintért) az úgynevezett "Quiet Zone"-ba foglaltunk ülőhelyet. Ennek az volt a legnagyobb előnye, hogy mivel feláras volt, kevés ember fizetett érte, így bőven voltak üres helyek és így ketten utazhattunk három ülőhelyen. Ami még érdekesség, hogy a három repülésünk közül itt volt a legnagyobb a lábhely, szóval ebben a konkrét esetben az Air Asia felülmúlta a Qatar Airways-t.


Végig tiszta időben repültünk, igaz, még Ázsia felett tőlünk nyugatra rengeteg villámot láttunk. Ébredés után pedig az ausztrál sivatag végtelensége tárult elénk. Aztán valahogy szóba került a misztikus Uluru és láss csodát, pont mellette repültünk el. Egészen hihetetlen, mivel, ha gép másik oldalán ülünk, akkor már nem látjuk, illetve az is csoda, hogy tízezer méter magasról felismertem, meg persze az is, hogy pont kinéztem az ablakon. Szóval ilyen élményekkel érkeztünk meg Ausztráliába - ahol amúgy a reptéri vámvizsgálatkor magyarul szólt hozzánk a vámtiszt. Üdvözlet Sydneyből, januárban pedig irány...