2014. december 15.

[3.] Egy szelet Ázsia

Délután kettőkor szálltunk le Kuala Lumpurban, ami magyar idő szerint reggel hét óra volt. Szerencsénkre másfél napos ottlétünk alatt végig meleg és száraz idő volt, sőt a pénteki napon végig tűző napsütésben fedezhettük fel a várost. Kuala Lumpurról nagyon pozitív képünk alakult ki köszönhetően a jó tömegközlekedésnek, a kedves embereknek, a városképnek, és az áraknak.

5 érdekesség Malajzia fővárosának tömegközlekedéséről:
  1. ha fel-, vagy leszállni akarsz a metróról, jobb, ha eltanulod a helyiektől a tülekedés fortélyait, anélkül ugyanis vagy fennmaradsz a metrón, vagy fel sem tudsz szállni - a szerelvényre váró helyi utasok ugyanis az ajtók kinyílása után úgy nyomulnak fel a kocsikba, mintha az életük múlna rajta. Ottlétünk végére mi is átvettük ezt a nyomulós stílust, a túlélésért mindent!
  2. A tömegközlekedési jegyek 70-140 Ft között mozognak. Amúgy az élelmiszerek árai nagyjából hasonlóak a magyar árakhoz, de természetesen vannak eltérések, például a Big Mac csak 500 Ft, de a 400 g-os Nutella több mint 1.000 forintba kerül.
  3. A szerelvények belmagasságát nem európaiak tervezték, 186 centi magasan már a beszállásnál le kell hajolni.
  4. A tömegközlekedés használatának egyik módja a jegy vagy bérlet mellett egy ún. token vagy érme, mely leginkább a játékrulett érméihez hasonlóak. Bemenetelnél az automata kapuk érzékelőihez kell érinteni, kijövetelnél pedig egy kis résbe kell bedobni, és ennek hatására nyílik ki a kapu.
  5. A metrón külön kocsi van fenntartva a női utasok számára, ahová sikerült egyszer beszállnunk. Természetesen néhány rosszalló női pillantás után leesett nekünk, hogy itt valami nem kerek, és hirtelen feltűntek a feliratok, miszerint ez a kocsi csak hölgyek számára elérhető, így egyikünknek rögtön át kellett sétálni egy másik kocsiba.