2014. szeptember 22.

Lehetséges új útvonalak Budapestről (2. rész)

Nehéz dolog megjósolni, hogy az elkövetkezendő években hova indítanak új útvonalakat Budapestről a fapados légitársaságok, mivel tényleg rengeteg tényező befolyásol egy-egy járatnyitást. A Facebook oldalon több mint húsz úti cél lett felírva a "kívánságlistára", nézzük meg, hogy ezek közül melyek azok az útvonalak, amelyek pár éven belül megvalósulhatnak.

Véleményem szerint jelenleg nincs elég üzleti potenciál az alábbi útvonalak elindításában, mert például túl közel van, vagy közeli reptérre már közlekedik fapados légitársaság (pl.: Firenze - Pisa), vagy egyszerűen egyelőre nincs elég fizetőképes kereslet, amit az is bizonyít, hogy korábban sem volt sikeres az adott járat (pl.: Szófia):

Bilbao, Firenze, Zürich, München, Gibraltár, Szarajevó, Szófia, Genova, Luxemburg, Gdansk

Az alábbi járatok a nagy kérdőjelek, viszont több tényező szerencsés együttállása esetén akár meg is valósulhatnak, persze valószínűleg csak maximum heti 2-3 járat lenne rentábilis:

Athén, Birmingham, Cork, Egyiptom/Jordánia, Prága, Split, Tallinn/Riga/Vilnius, Porto

Talán a legnagyobb potenciál ezekben az útvonalakban rejlik, azonban nem lehet tudni, hogy a közeljövőben elindul-e Budapestről a felsorolt úti célok valamelyikére közvetlen fapados járat, de talán 1-2 éven belül megvalósulhatnak. Sok függ attól is, hogy a Wizz Air folytatja-e a keleti nyitás stratégiáját:

Amszterdam, Korzika/Szardínia, Kanári-szigetek, Marokkó
Nizza/Marseille, Szentpétervár, Kazahsztán/Türkmenisztán