2014. augusztus 26.

Fapadossal pár ezerért, avagy tényleg mindenki utazhat




Az utazás hosszú ideig privilégiumnak számított, mára azonban már mindenki számára elérhető. Sokan azonban továbbra sem hiszik el, hogy a tengerparti nyaralás akár olcsóbban kijöhet, mint egy hét a Balatonon. 

Manapság gyakran szemléljük gyanakodva az olyan lehetőségeket, amelyek számunkra előnyösek, és bár ugyan nem ártanak másoknak, nem is különösebben kedvezőek azok számára, akik a lehetőséget biztosítják. Túl szép, hogy igaz legyen – gondoljuk. Hol itt a biznisz, ki jár jól ezáltal rajtunk kívül?

Nos, néha érdemes egyszerűen csak élni az ilyen lehetőségekkel – hadd mutassak be egy ilyet! Létezik egy honlap, ahol nincsen apró betűs rész, beugrató, extra költségek, egyszerűen csak összegyűjti a legkedvezőbb repülőjegy árakat (valamint szállás és autókölcsönzési ajánlatokat), hogy annak, aki olcsón utazna, könnyebb dolga legyen. Fehér Ádámmal, a mindenkiutazhat.hu megálmodójával, a „Fapadosguruval” beszélgettem.

Mi a mindenkiutazhat.hu profilja?
Az oldal célja, hogy a legjobb ajánlatok összegyűjtése által minél több ember számára segítsen utazással kapcsolatos álmai megvalósításában. Ezen kívül cél még a hasznos információk egyszerű és közérthető megjelenítése, valamint a légiipar történéseinek nyomon követése.

Hogyan működik a honlap?
Üzleti szempontból ez egy marketingfelület, amely megjelenési lehetőséget biztosít a hirdetőknek, emellett pedig az utazókat hasznos tanácsokkal látja el – így mind a két fél kap valamit a mindenkiutazhat.hu-tól. Továbbá mindenképp ki kell hangsúlyoznom, hogy az oldal egy olyan nem független utazási tanácsadó, amely csak és kizárólag az utasok érdekeit tartja szem előtt. Nagyon ellenszenvesek nekem az olyan oldalak, amelyek hatalmas betűkkel hirdetik, hogy „Róma 8000 forintért”, majd ha a foglalásig jutunk, kiderül, hogy az odaút valóban ennyi, visszafelé azonban már 24 000 forint a jegy - így lesz a nyolcezres útból harminckétezres. Éppen ezért én mindig arra törekszem, hogy az oda-vissza árat írjam ki a honlapra. Persze a repülőjegyek árai néha olyan gyorsan változnak, hogy mire az olvasóhoz eljut az információ, az adott ár már megemelkedett.

Honnan jött az ötlet?
Több hasonló jellegű oldal létezett korábban, azonban idővel mind megszűntek. A fapadosinfo.hu volt közülük az egyik, amelyre annak idején én is írtam néhány cikket – innen indult az ötlet. Nem tudom megmondani, miért, de amint akad 20 szabad percem, és van egy számítógép a közelemben, azonnal elkezdek repülőjegyeket keresni. Eddig, ha találtam valamilyen jó ajánlatot, foglaltam én, vagy megosztottam a barátaimmal. Most pedig ugyanez történik, csak nagyobban – kirakom a honlapra, ami szembejön: tegnap például 12 000 forintért találtam repülőjegyet Milánóba, nyáron. (Ez az interjú készítésekor aktuális információ.)

Hogyan fogtál bele az ötlet megvalósításába?
Egy viszonylag hosszú folyamat volt, mire eldöntöttem, hogy belevágok, pedig gyakorlatilag minden adott volt. Facebook oldallal indítottam, amelyet ingyen lehet létrehozni. A domaint le kell foglalni, ennek van egy minimális költsége, valamint internetes oldalt is nagyon kedvező áron lehet már működtetni, illetve te magad is meg tudod csinálni, ha éppen arról van szó.

Van a koncepciónak versenytársa?
Külföldön van, és nagyon jól is mennek, de itthon nem igazán. Van néhány hasonló jellegű oldal, de azok nem frissülnek olyan gyakran (a mindenkiutazhat.hu naponta frissül), valamint nincsenek ilyen gazdag tartalommal sem ellátva, tehát gyakorlatilag egy piaci rést fed le a honlap.

Kik tartoznak a célcsoportba?
Az oldal nevéhez hűen: mindenki. Persze marketingszempontból ez a legrosszabb válasz, amit erre a kérdésre adni lehet. Elsősorban az utazni vágyó magyarok tartoznak a célcsoportba, mivel a honlap jelenleg csak magyar nyelven érhető el, hiszen a hazánkból kiinduló járatokat, lehetőségeket követi nyomon.

Hogyan találod meg a legjobb ajánlatokat?
A legolcsóbb repjegyeket a Wizz Air és a Ryanair kínálja, szóval mindig velük kezdem. Előbbinél a naptár nézet segítheti az olcsó jegyek megtalálását, utóbbinál még ennél is egyszerűbb a helyzet. Nagy általánosságban indulás előtt 1,5-2 hónappal érdemes megvenni a repülőjegyet, illetve nem árt némi rugalmasság is. A fapados utazók aranyszabálya – egy kis túlzással – így szól: konkrét helyszín és időpont helyett oda utazzunk, ahová olcsó, és akkor, amikor olcsó. Ezen kívül igazán kedvező árú jegyekhez úgy lehet hozzájutni, hogy kizárólag kézipoggyásszal utazunk.

Mik a további, hosszú távú terveid az oldallal?
Egyrészt a növekedés, másrészt pedig a belföldi turizmussal is lehetne bővülni, hiszen Magyarország is gyönyörű. Ez az én személyes tanulságom egyébként: minél többet utazom, annál jobban szeretem Magyarországot. Harmadrészt pedig el lehetne menni a külföldi turisták idevonzásának irányába is.

Van a mindenki utazhatban üzleti potenciál?
Alapvetően igen, én úgy tekintek rá, hogy megvan benne a lehetőség, de egyelőre azért csinálom, mert szeretem, ez a szenvedélyem, tehát az elsődleges cél a tájékoztatás. Néhány év múlva persze jó lenne egy profitábilis vállalkozást kihozni belőle, több embernek munkát adni – ez nagyon jó érzés lenne, ez a cél hosszú távon.

Ez a szenvedélyed, ahogy akad egy kis időd, repjegyeket keresgélsz…honnan ez a vonzalom a repüléshez?
Gyerekkoromban kezdődött, az volt a nagy álmom, hogy eljussak New Yorkba. A filmekben, ahogy láttam, azt gondoltam, ott jobb az élet, boldogabbak az emberek, és úgy éreztem, nekem ezt látnom kell. Sokáig azt hittem, hogy sosem lesz erre lehetőségem. Nemhogy arra, hogy Amerikába eljussak, de a repülésre sem. 17 éves koromig nem láttam a tengert, és ekkoriban jártam először nyugaton is. 2003-ban láttam egy hirdetést, hogy a Germanwings járatokat indít Budapestre. Felmentem a honlapjukra, és 5000 forintért találtam jegyet Kölnbe – le voltam nyűgözve, hogy ilyen olcsón is lehet repülni. Aztán szépen lassan beindultak a fapados járatok, én pedig elkezdtem repülni. A többi, ahogy mondani szokás, már történelem.

Igyekszel te magad is többnyire fapadosokkal utazni, élni a legkedvezőbb lehetőségekkel?
Hogyne, hadd meséljem el a legelképesztőbb foglalásaim. Repültem már Budapestről Liverpoolba 1 forintért, szálltam meg londoni hotelben 7 forintért, és utaztam busszal New Yorkból Torontóba 1 dollárért. Ezeket persze ki kell fogni, de nagyon sok jó lehetőség van, oda-vissza 20 ezer forintért elég sok helyre el lehet már repülni Budapestről – a fapadosok térhódítása megállíthatatlan. Azt nem mondom, hogy valaha is lesz pár ezer forintos repülőjegy New Yorkba, de a tendencia azt mutatja, hogy egyre és egyre olcsóbban fogunk tudni utazni.

Drubina Kamilla

Ezt a cikket az Európai Ifjúsági Portál Facebook oldalán kommentelheted.