2014. április 29.

Wizz Air vs. Ryanair: a verseny Budapesten már a múlté?

A Wizz Airrel ellentétben - ahol Baku kivételével teljesnek tűnik a budapesti téli menetrend - a Ryanairnél jelenleg még csak négy ferihegyi járatra lehet jegyet foglalni a téli időszakra. Persze a már meghirdetett menetrend október végéig még sokat változhat, az indulási időpontok, a járatsűrűség és az úti célok sem vehetők biztosra, mivel a légitársaságok két héttel a gép indulása előttig minden következmény nélkül módosíthatják a járatokat. Természetesen ha az utasnak nem felel meg például a megváltozott indulás időpont, a légitársaság köteles visszatéríteni a jegy árát, azonban más kötelezettsége nincs a légi fuvarozóknak. Az utóbbi évek folyamatai alapján azonban megállapítható, hogy a Wizz menetrendje elég stabilnak mondható, azaz nagy változásokra nem kell számítani (persze addig még bármi megtörténhet), viszont a Ryanair budapesti bázisával kapcsolatban egyelőre stabilitásról nem beszélhetünk.

A négy meghirdetett járat a következő: London, Dublin, Barcelona és Madrid. London újra napi három járat lesz, érdemes lehet megnézni az árakat, ugyanis 15-18 ezer forintból kihozható egy oda-vissza repjegy, ami egész jónak mondható. Dublinba heti hét járat lesz, Barcelonába heti öt, míg Madridba mindössze hetente háromszor közlekednek Ryanair gépek Budapestről. A spanyol fővárosba is érdemes lehet most foglalni, mivel a téli időszakra egy oda-vissza repülőjegy akár 20.500 forintból is kijön.

Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy hivatalosan nem végleges menetrendről van szó (legalábbis a légitársasági szóvivők ezt mondanák), de azért egy furcsaságot észre lehet venni: Budapest és Madrid között a téli időszakban heti 7 járat fog üzemelni, 4 Wizz Air (hétfő, szerda, péntek, vasárnap) és 3 Ryanair (kedd, csütörtök, szombat) - ugye milyen érdekes? Két éve, a Malév csődjét követően még egész más volt a helyzet. Akkor ugyanis sok útvonalon azonos napokon és időpontokban közlekedtek a járatok, mely hatalmas árversenyhez vezetett. Az alábbi elképesztően ritka videó is ebben az időszakban készült, a felvételen a Ryanair fedélzetén utazó egyik utas felvette, ahogy mellettük repül a Wizz Air szintén Budapest - Madrid járata.