2013. november 28.

HírTV vs. Wizzair

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket a HírTV Panaszkönyv című műsorára, amelyben a Wizzair legutóbbi akciójával foglalkoznak (12:20-tól). A kedvezmény november 14-én és 15-én volt elérhető a Wizz mobil applikációján keresztül. A műsor készítői összehasonlítják a normál webes árat (14.360 Ft) a 20%-os akciós mobilos árral (14.288 Ft) és azt állítják, hogy a két összeg között nemhogy 20%, de még 1% különbség sincs. A légitársaság telefonos ügyfélszolgálatán a mobil applikáció újratelepítését javasolják, míg a kommunikációs menedzser különböző viteldíjosztályba tartozó jegyekről beszél - tévesen.

A megoldást egyrészt az apróbetűs részben kell keresni: „A 20% kedvezmény a viteldíjra vonatkozik, beleszámítva az adókat, a kötelező díjakat, egy kisméretű kézipoggyászt (42x32x25cm), de nem tartalmazza az adminisztrációs díjat.” Másrészt pedig bele kell kalkulálni, hogy a weben keresztül vásárolva a jegyet az adminisztrációs díj utasonként és irányonként 2.000 Ft, a mobil applikáción keresztül foglalva pedig 2.300 Ft.

És akkor itt van a matek a műsorban említett két foglalásról (mindkét példa oda-vissza útra szól, az első foglalás 2 főre, míg a második 3 főre):



Tisztán látszik, hogy a viteldíjra volt 20% kedvezmény, szóval alapvetően a Wizzairnek adunk igazat, azonban érthető a műsor készítőinek is az érvelése. Természetesen szerencsésebb lenne, ha az adminisztrációs díjra is vonatkozna a 20% kedvezmény, de szerintünk a lényeg az, hogy már 7.144 forintért is lehetett oda-vissza jegyet venni Varsóba.