2014. október 19.

Az útlevél a világ összes országába érvényes

Sokszor elfelejtjük, hogy mi magyarok világviszonylatban milyen szerencsések vagyunk. Pedig azok vagyunk, csak inkább a panaszkodás és a negativitás a jellemző, az elfogadott dolog. Ideje ezen változtatni, a pozitív világlátás igazából csak fókuszálás kérdése. A média által generált negatív kép helyett érdemes Magyarország és a magyar emberek valódi helyzetét nézni a világban. Félreértés ne essék, még véletlenül sem azt állítom, hogy itt minden szép és jó, nagyon sok kihívással állunk szemben, illetve nálunk fejlettebb országokhoz képest számos területen van lemaradásunk. De azt azért el kell ismerni, hogy a legtöbb dologban sokkal szerencsésebbek vagyunk, mint szüleink, vagy nagyszüleink, sőt, azzal is érdemes tisztában lenni, hogy világviszonylatban Magyarország egy gazdag ország.



Nem kell Indiáig elutazni, elég csak Brüsszelig vagy Londonig elmenni, hogy rádöbbenjünk arra, mennyire tiszta és élhető Budapest. Nem véletlen, hogy a turisták a szép magyar nőkön kívül sokszor a tisztaságot és a jó tömegközlekedést szokták kiemelni (pedig ugye milyen trendi a BKV-t szidni, de higgye el mindenki, a budapesti közösségi közlekedés világviszonylatban sokkal jobb, mint amilyennek gondoljuk).

Az útlevelünk első oldalán pedig ez áll: "Az útlevél a világ összes országába érvényes". Világviszonylatban elég erősnek számít a magyar útlevél, főleg, hogy az utóbbi években több ország is eltörölte a vízumkényszert a magyar turistákkal szemben. Jelenleg például Ausztráliában, Új-Zélandon vagy az USA-ban 3 hónapot, Kanadában akár 6 hónapot tölthetünk el vízum nélkül, de tavasz óta a Törökországba és az Egyesült Arab Emírségekbe utazóknak sem kell vízumdíjat fizetniük. Az Európai Unió által létrehozott Erasmus programnak köszönhetően soha ennyi magyar fiatal nem tanult külföldön, sőt a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkájának köszönhetően újabb lehetőség nyílt a 35 év alatti korosztály számára. Az úgynevezett Working Holiday vízummal magyar fiatalok 1 évet tölthetnek el Új-Zélandon vagy Dél-Koreában - hamarosan pedig újabb országokkal is aláírásra kerülhet hasonló egyezmény.

És a végére hagytam a legjobbat, amiről igazából ez az oldal is szól, ez pedig nem más, mint a fapados légitársaságok térhódítása. Az utóbbi 10 évben szó szerint kinyílt előttünk Európa, pár napja például olcsóbban lehetett Rómába repjegyet venni egy Budapest-Debrecen vonatjegynél. Persze ez extrém eset volt, de azért az elmondható, hogy lassan már tényleg mindenki utazhat.

Ez az én személyes tanulságom egyébként:
minél többet utazom, annál jobban szeretem Magyarországot!